Het herstel na een keizersnede duurt vaak langer dan het herstel na een vaginale bevalling. Er zijn meerdere lagen doorgesneden om de baby te kunnen halen, lagen die allemaal moeten herstellen. Je lichaam moet bijkomen van de operatie en ook het helen van de wond heeft tijd nodig. Het is dan ook belangrijk dat je de tijd neemt om van je keizersnede te herstellen. Maar wanneer mag je weer sporten na een keizersnede? En waar moet je rekening mee houden? In dit blog lees je tips en informatie om na een keizersnede weer rustig en verantwoord te beginnen met sporten.
Een keizersnede is een flinke ingreep, die je niet moet onderschatten. Hoewel het herstel van een keizersnede per persoon verschilt, duurt het gemiddeld een half jaar tot een jaar. Belangrijk is dus dat je eerst goed je rust pakt. Vanaf 8 tot 10 weken na de keizersnede zou je mogen beginnen met het rustig oppakken van bepaalde oefeningen. Let wel: alleen als jij je hier goed bij voelt! Overhaast niets.
Tijdens je zwangerschap wijken de buikspieren naar de zijkant om ruimte te geven aan je groeiende baby. Bij een keizersnede worden deze buikspieren ook nog eens aan de kant geschoven om goed bij de baby te kunnen. Je snapt waarschijnlijk wel dat deze spiergroep dan ook veel te verduren krijgt! Ga dan ook nog niet meteen aan de slag met een zware coretraining. Je loopt dan namelijk het risico dat er te veel druk wordt uitgeoefend op je diastase (het uiteenwijken van je rechte buikspieren) waardoor deze niet meer goed terug bij elkaar kunnen komen. Daarnaast komt er ook veel druk op het litteken op je buik te staan, waardoor dit trekkerig en schrijnend aan kan voelen.
Een tip is om te beginnen met ademhalingsoefeningen en het rustig in- en uittrekken van je navel om zo wat spanning op je diepere buikspieren te krijgen. Wanneer dit goed gaat, kun je de oefeningen langzaam meer uit gaan breiden naar het (begeleid) trainen van de schuine buikspieren.
Bedenk je hierbij ook dat de meest alledaagse handelingen al voor spanning op de buikspieren kunnen zorgen. Traplopen, tillen, stofzuigen en boodschappen doen? Laat dit de eerste tijd na de keizersnede maar even aan je partner over en bouw ook dit rustig op.
Hoewel de bekkenbodem na een keizersnede niet zo uitgerekt wordt als bij een vaginale bevalling, is er wel degelijk sprake van een verslapping van deze spiergroep, die tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen is ontstaan. Daarom is het ook na een keizersnede belangrijk de bekkenbodemspieren te oefenen, om vervelende klachten als urineverlies te voorkomen. Oefeningen als aanspannen – en ontspannen van de bekkenbodemspieren zijn zeer effectief. Voel goed van binnen of je de bekkenbodem daadwerkelijk aanspant. Liever kort en vaak, dan krachtig en lang. Je kunt het aan- en ontspannen liggend op je rug, zij of buik doen. Trek de bekkenbodem in en probeer een paar seconden te spannen, om vervolgens geheel te ontspannen. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan je helpen bij deze oefeningen.
Herstel je goed en wil je het sporten na je keizersnede echt weer op gaan pakken? Doe dit dan in overleg met de gynaecoloog en/of fysiotherapeut en onder begeleiding van een ervaren sportcoach of personal trainer. PowerMama Breda is gespecialiseerd in het sporten van vrouwen tijdens en na de zwangerschap en kan jou helpen op verantwoorde wijze weer te gaan sporten na een keizersnede. Wil je meer informatie over sporten na een keizersnede bij PowerMama Breda? Neem dan contact met ons op!